Informatie: Uitvaartverzekeringen: Hoe zit het precies?

Kunnen we bij jullie ook een verzekering afsluiten?’ Deze vraag krijgen we als uitvaartbegeleiders  steeds vaker. Tijd voor wat opheldering. Hoe zit het nu precies? Als eerste is het belangrijk om te weten dat u altijd vrij bent om zelf, ongeacht waar u verzekerd bent, een uitvaartbegeleider te kiezen die bij u past.

Er zijn ondernemingen die naast dat ze een verzekeringstak hebben ook uitvaarten begeleiden (bijvoorbeeld Dela en Monuta). En er zijn verzekeringsmaatschappijen die geen uitvaarten begeleiden, maar uitsluitend het verzekerde bedrag uitkeren, zoals onder andere Ardanta en Life Tree.
Tot slot zijn er de uitvaartondernemingen die uitsluitend de begeleiding van een uitvaart aanbieden. Hét Uitvaart Team valt onder deze laatste groep.

Wat is nu het verschil tussen een kapitaal- en een naturapolis?

Er zijn bij uitvaartverzekeringen twee vormen te onderscheiden: een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering wordt het verzekerde bedrag bij overlijden uitgekeerd aan u als nabestaanden of aan de uitvaartondernemer die u kiest. Deze zal het bedrag in mindering brengen op de uitvaartnota. Er is bij deze vorm volledige vrijheid over de besteding van het bedrag. In het geval van een natura verzekering worden een aantal standaard diensten verzekerd, zoals een bepaalde kist of een bepaalde rouwauto. De uitvaart wordt precies zo geregeld als in de polis genoemd staat, door de onderneming waarbij de polis is afgesloten. Voor eventuele aanvullende wensen moet worden bijbetaald. Echter, ook bij deze polis kunt u er voor kiezen om een bedrag uit te laten keren, in plaats van het afnemen van de diensten. De uitvaart kan dan begeleid worden door de onderneming van jouw keuze. Doordat de prijzen van dergelijke polissen veelal niet geïndexeerd zijn naar de actuele kosten staat het uit te keren bedrag soms niet in verhouding waardoor nabestaanden duurder uit kunnen zijn, wanneer zij voor een andere onderneming kiezen. Het mág dus wel en wij zoeken graag voor u uit of dit financiële consequenties heeft. Hierover zullen wij u uiteraard informeren.
Wilt u weten wat het regelen van een uitvaart, op basis van de verzekering die u nu heeft, financieel voor u betekent in relatie tot uw wensen? Neem gerust contact op! Wij zoeken het graag voor je uit. Daar zijn geen kosten aan verbonden.