Informatie: Mag je een overledene zelf vervoeren?

Ja, je mag een overledene zelf vervoeren. Meestal wordt het gedaan door een uitvaartondernemer, maar je mag het ook met je eigen auto doen.

Wat zegt de wet?

In de Wet op de Lijkbezorging staat nergens dat het zelf vervoeren van een overledene niet is toegestaan. De meeste gemeentes gaan bij hun voorwaarden doorgaans uit van gezond verstand. Als je met respect voor de overledene te werk gaat, mag je het transport van de kist zelf verzorgen. De uitvaartkist op het dak van de auto vervoeren of de kist met de overledene erin uit de kofferbak laten steken, is niet respectvol. Een dergelijk transport voldoet waarschijnlijk ook niet aan de regels voor veilig vervoer.

Meestal kiezen de nabestaanden voor het rouwvervoer een auto, maar dat is niet verplicht. Je kunt bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een koets in een bepaalde kleur. Maar je kunt ook kiezen voor een bus, waarin de naaste familie met de kist meereist, of voor transport met paard en wagen, op een vrachtwagen of in de eigen camper.

De nabestaanden hebben, wettelijk gezien, in het hele proces een grote mate van vrijheid om persoonlijke accenten aan te brengen.